Saturday, August 8, 2009

Mencari Jurnal Sains

Website jurnal sains yang selalu orang baca OR recommend for others to read..maksudnya jurnal ilmiah yang useful untuk tambahkan ilmu pengetahuan dalam bidang sains.(additional info or latest breakthrough)

Biasanya ramai yang dok skodeng2 kat sini :

http://www.sciencedirect.com

Certain article cari via http://www.askjeeves.com


Pada yang berminat dengan Theoretical Physics dalam Cosmology…M-theory, Braneworlds, String theory…Black hole…Wormhole …Big Bang…Big Crunch..dan ingin serius dalam bidang ni atau just tengok how they do it…boleh la try Journal macam APS Physical Review D, IOP Classical and Quantum Gravity..Elsevier pun ada.. Pre-print by Los Alamos National Lab….
APS Physical Rev D….Refer jek kat sini http://www.sciencemag.org/


Ni plak bagus untuk cari journals form lots of difference publishers. Ada yang free, ada yang you have to subscribe.Yang selalu baca (my company subscribes online ): Blood, Cell, Science and all that related to Molecular Science.]


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed

EMC a.k.a Electromagnetic Compatibility


Dalam dunia theoretcial physics, sejak JC Maxwell (a theoretical physicist zaman 19th cent.) introduce equations EM wave ramai physcist postulate kewujudan ether sebagai medium bagi EM wave…tapi experiment zaman tu gagal menunjukkan ether wujud…


Then bila Einstein introduce Special Relativity 1905..solve misteri constancy of light speed dalam semua rangka rujukan…Selepas Einstein introduce General Relativy descibe spacetime curvature sebagai gravity…


Langkah pertama penggabungan teori teori fizik adalah antara gravity dan electromagnetism…..sehingga kini dah bermacam macam teori physics di gabungkan…ada yang berjaya di buktikan experiment ada yang gagal dan ada yang masih di bincang ..di debat…seronok kalau mengikuti perkembangan lagi best kalau get invove…living at the expanding edge of science….

1 comments:

eiman@nurizan 10:59 AM  

ada jumpa torrent site yang offer jurnal2 atau bahan bacaan macam ni tak? kalau ada bgtau aku eh

  ©Template by Dicas Blogger.