Sunday, August 9, 2009

Assignment : Journal sebagai rujukan

Sesiapa saja manusia atas dunia ini yang ingin membuat assignment gunakan journal as a reference..website yang boleh kita dapatkan journal nih boleh gunakan emerald or proquest. Journal kat situ ok saja but kena ade password untuk login dan ada gak yang berbayar bagi siapa yang mampu dan nak memantapkan dan bermutu tinggi lah kot assignment anda tu..


-Antaranya anda boleh gak masuk ke sini http:// www.emeraldinsight.com


Bergantung atas bidang atau couse anda mana web yang famous selalu ada journal-journal ni. Ada yang kena bayar..tapi kalau sesetengah tempat atau Universiti anda tu memang dah siap-siap ada akauan percuma untuk student dia..


Contohnya.. kalau bidang electric.. reff kat IEEE..


Kalau nak senang..tanay pakcik www.google.com je dulu... google lagi bagus..lepas tu tengok dari web mana paper tu datang... kalau tak kena bayar..nasib la..kalau kena baya... check kat University..ada tak provide web tu untuk student dia...try check kat library uni about journal search engine...pastu journal search engine nih pun ikut field..if social science cuba try google scholar & emerald..(kalo tak silap ada je ) sbb mostly journal kat situ psl social science..


if pure science try sciencedirect...kat sini sume cabang science ada...tapi masalahnye..selalunya if tak subcribe memag jarang dapat baca full text article...just dapat abstract dia jek...


nak jimat kos atau tak mau bayar dan kalau nak senang jika kita student Universiti..pergi jerk Library..mintak dia lists of online journals yang Universiti tu subscribe..pastu pilihlah mana yang related dengan field kita..pastu register under Universiti anda tu aar..so, free saja dan boleh bace full text article.


Contoh : guna langganan universiti seperti www.ukm.my type e - portal journal..ni masalah sikit kalau kita bukan member.


Atau pergi ke google SCHOLAR...type GOOGLE SCHOLAR ker google beta ker...nanti segala journal keluar je tu.


Bagi mereka yang suka publish paper especially for science and eng students, leh guna scopus tuk tengok impact factor and everything..leh tgk how many publication for every single author...bagus scopus nie..try la http://www.scopus.com

0 comments:

  ©Template by Dicas Blogger.