Saturday, December 26, 2009

Boleh tanah bertukar menjadi air atau api atau udara dsb..

Ada ciptaan yang dapat difikirkan dengan akal dan hasilnya adalah melihat sifat2 kebesarannya.Itulah hakikat....

Apa yang difikirkan dan dikaji,...semuanya tidak sia2 jika iman semakin bertambah. Sebaliknya ada golongan diberi masa yang sangat panjang untuk mereka berfikir,..malangnya mereka bertambah sesat. Mereka tidak nampak sifat Allah didalam ciptaan melainkan mereka kata : semua itu adalah semulajadi.

Ilmu sains mentafsirkan kejadian melalui teori2 kejadian dan pembuktian ujikaji.

Hasilnya mereka dapati semua kejadian adalah berasal dari jisim2 atom,zarah dan molekul2 yang telah sedia ada dalam alam semesta.

Pemikir ilmu ketuhanan pula melihat dan mengkaji punca ciptaan untuk mengenal Allah dan pelbagai rahsia kerohanian dan sebagainya.

Air adalah suatu ciptaan yang memberi pengajaran tentang hal diri dan ketuhanan.Formula H2O hanyalah nama yang diberi ahli sains.Kenapa oksigen itu perlu 2 molikul.Kenapa tak hanya satu.

Sesuailah dengan firman Allah,...bahawa setiap kejadian itu diciptanya berpasangan. Oksigen tak dapat dilihat dan ghaib, namun wujudnya dapat dirasai diuji.

Apabila 2 oksigen bergabung dengan hidrogen, ia membentuk air.Tidakkah air itu juga ghaib,tapi dapat pula dilihat,disentuh dan dikesan dengan mudah.Kita tidak akan perasan jika terdapat air dalam gelas yang jernih sekiranya ia tidak berkocak.

Begitu juga api.Api tidak wujud melainkan bunga api dan bahan nyalaannya disatukan.Ia akan menyala selagi bahan nyalaannya masih ada dan udara ada.

Begitu juga tanah yang lebih jelas menunjukan bentuk dan warna.Apakah warna itu ada pada tanah dan apa sebenarnya bentuk tanah. Apakah bentuknya seperti gunung,batu,bumi yang dipijak...?

Jika diambil secebis tanah,..lalu dikisarkan sampai halus seperti tepong sehingga sehalusnya yang tak dapat dilihat.

Apakah tanah tu bertukar jadi air atau api atau udara...?

Sebab itu sains mengatakan kejadian adalah berasal dari jisim2 yang halus dan bergabung dengan pelbagai jenis jisim berlainan lalu membentuk kejadian.

0 comments:

  ©Template by Dicas Blogger.